Ahşap Bakımı
Yumuşak neredeyse uru bir bez kullanın, ıslak değil nemli olsun. Ağaç boyanmışsa, ahşabı yumuşak bir ahşap yağıyla temizleyin ve ardından nemlendirici bir cila uygulayın. Ahşabı korumak için, her zaman yumuşak pamuklu bez kullanın ve çalışırken eldiven giymeyi ihmal etmeyin. Ahşap Bakımı Ahşabı tahrip eden canlıların yaşayıp gelişebilmesi için oksijen, ısı ve suya ihtiyaçları vardır.Bu nedenle ahşap kuru tutulursa (nem oranı %20′ nin altında) çürüme belli bir ölçüde kontrol altına alınabilir. Gerçektende dayanıksız bir ağaç türü olan akça ağaçtan yapılmış olan tabutlar Mısır Piramitlerinin kuru ve sıcak ortamında günümüze kadar sağlam kalabilmiştir.
Eski Türk evlerinde saçakların geniş tutulmasının bir nedeni ahşap cepheyi yağmurun etkisinden korumaktır. Hizmet ömrü boyunca ahşap malzemeyi kuru tutmak çok zordur. Dışarıda kullanılan ahşap, yağışlar nedeni ile, bina içinde kullanılan ise hatalı su tesisatı, akan dam ve yoğunlaşma nedeni ile ıslanıp, rutubeti, çürüme ortamı için uygun bir düzeye kolayca gelebilir.
Ahşabın kuru tutulduğunu varsaysak bile yaşayıp gelişmesi için gerekli suyu uzun mesafeden taşıyan “Kuru Çürüklük” mantarlarının, termitlerin tahrip edici faaliyetlerini durduramayız. Ahşabın kuru tutmak için başvurulan yöntemlerden biri de yüzeyi su geçirmeyen bir tabaka ile örtmek yani boyamaktır.
Ancak ahşap çalıştığında boya tabakası kısa zamanda çatlar. Bu çatlaklardan giren su ahşabı ıslatır ve daha da kötüsü, üzerindeki boya tabakasından dolayı buharlaşıp çıkamayarak mantarların gelişmesi için ideal bir ortamın oluşmasında neden olur.
Dış cephede kullanılan ahşaba macun uygulanması ve su buharı geçirmezliği yüksek boyaların kullanılması bu nedenle sakıncalıdır.
Dış Cephede ahşabın üzerine macun sürülmemeli ve nefes alan ahşap boyaları kullanılmalıdır.
Sadece eşyalar değil parkeler, küpeşteler, ahşap masa sandalyeler aklınıza gelen ne kadar ahşap malzeme varsa hepsinin bir ömrü olduğu unutulmamalı.
Bu nedenle ahşap en iyi nasıl korunur ? Ahşap koruyan malzemeler nelerdir ?
Ahşap koruma teknikleri nasıldır ?
Bunu bilmeden bu güzide eşyaları koruyamayız. Ahşap nasıl korunur ?
İşte bunun için şunlara dikkat edilmeli; Öncelikle ahşap ürünün ne amaçla kullanılacağını, hangi ortamlarda ne tür etkilere maruz kalacağını göz önünde bulundurarak buna uygun ağaç türü seçilmelidir.
Ahşap Mobilya Bakımı Nasıl Yapılır adlı bu içeriğimiz sayesinde eşyalarınız ilk günkü gibi yeni ve parlak kalacak. Yaşam alanlarımızı doğal görüntüsünden ötürü ahşap mobilyalarla donatmayı seviyoruz. Sadece bu kadar da değil, zeminlerden duvar profillerine kapılara kadar birçok alanda ahşabı tercih ediyoruz. Niteliği ister vintage, eskitme ya da antika gibi konseptlerde olsun… Her türlü ahşap ürün, bakım görmeyince haliyle aşındırıcılar karşısında yıpranıyor. Evlerimizde yer alan ahşap mutfak dolaplarını, ahşap yemek masamızı, ahşap çalışma masasını ya da ahşap merdivenlerimize nasıl bakım yapacağız? Çünkü ahşap mobilyaları uzun süre kullanmak istiyorsak kesinlikle ahşap bakımı yapmalıyız.
1- Ahşap Deck Sistre Makinası İle Deck Temizliği
- Ahşap deckler zamanla muzlanma, dönme, derinlemesine ahşabın içine işlemiş lekelere maruz kalabilir.
- Böyle bir durumda profesyonel bir deck bakımına ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Ahşap decklerinizin zımparalamasını yapar ham haline getiririz.
- Renk ayarını yapar en ideal görünüme kavuşmasını sağlarız.
- Ahşap decklerinize teak yağı uygulaması yaparak. Senelik bakımını tamamlarız.
- Profesyonel deck bakım hizmeti için bizi arayınız.
Ahşap Masa ve Ahşap Mobilya Bakımı
Her güzelin bir kusuru olduğu gibi doğal ahşap masa, ağaç masa ve kütük masaların da güzelliklerinin yanında bakım zahmeti vardır.
Her ne kadar zahmet desek de aslında bu bakım periyotları zamanla sizin için keyifli bir hobi olabilir. Hazırlamış olduğumuz yazıda evinize veya ofisinize almış olduğunuz nadide görünümlü doğal masa için bakım tüyolarını okuyabilirsiniz.
Ayrıca baştan şunu da belirtelim ki bütün bu bahsedeceğimiz kullanıcı hatalarının hepsi geçici. Ahşap masa , kütük masa , ağaç masa ürünleri adeta ömürlüktür kendi başınıza yapabileceğiniz basit bir zımpara ve doğal yağ bakımı sonrasında ilk günkü gibi mükemmel görünüme sahip olabilir.
Günlük kullanımlarda dikkat edilmesi gerekenler
1-) Su teması
Ahşap masa ile bilmemiz gereken en öncelikli kural uzun süreli su ile temastan kaçınmalı. Her ne kadar geçirimsiz solüsyon uygulaması yapsak bu koruma kısa süreli su dökülmelerinde koruyuculuk sağlıyor. Uzun süreli (2-4 dk.) sıvı temaslarında ağaç gözeneklerinden masanıza işleyebilir.
En sık karşılaşılan hata su bardağı, yemek tabaklarının masanın üzerinde bırakılması. Bu durumlarda yemek esnasında masanızı şeffaf veya kumaş örtü ile kullanabilir yada dekoratif ahşap bardak ve tabak altlıkları kullanabilirsiniz.
2-) Sıcaklık teması
Birçok üründe olduğu gibi ağaç masalarında direkt sıcaklık teması ile maruz bırakmamak gerekiyor. Sıcak tava benzeri malzemeler masanızın üzerinde iz yapabilir, mümkün olduğunca altlık kullanmaya özen gösterin.
Sıcaklık ile ilgili bir diğer önemli konu ahşap masa petek benzeri ısı kaynakları yakınında da bulundurulmaması gerekiyor. Ağaç canlı bir malzeme olduğundan sıcaklık farklarında masanızda büzülmeler meydana gelebilir.
Aynı şekilde direkt güneş ışığından da kaçınmak gerekiyor.
3-) Sert cisim ve darbelere dikkat
Ahşap masa dayanıklı bir malzeme olmasında rağmen sert darbelere karşı üzerinde çizik ve eziklikler oluşabilir. Doğal doku içerisinde kaybolacak olmasına rağmen bu darbelerden mümkün olduğunca kaçınalım.
Ahşap Masa Temizliği
Ahşap masa temizliğini kimyasal olmayan az sabunlu hafif nemli bez veya özel ahşap bakım solüsyonları ile yapmalıyız. Özellikle sıvı dökülmeleri leke yapmasına karşın 10-20 sn. içerinde temizlenmeli.